Att anställa som egenföretagare

Om man har tur som företagare kommer man till den punkten i företagets verksamhet när man inte kan utveckla företaget mer utan hjälp från andra, det vill säga utan att anställa någon. Att ha anställda innebär förvisso många utgifter som man inte hade tidigare, men om det möjliggör att man kan utöka den arbetsbörda som företaget tar på sig ökar förhoppningsvis även inkomsterna proportionerligt, eller mer än så. Att anställa någon är dock ett av de viktigaste besluten man kan ta, eftersom det är en investering som på många sätt kan avgöra företagets framtid. Det gäller med andra ord att hitta rätt person, varför setting-1538206_960_720man ska ta rekryteringsprocessen på allvar.

Det första man måste göra som egenföretagare som vill anställa är dock inte att sätta in en jobbannons och börja kalla ansökande till intervjuer, utan att registrera sig som arbetsgivare. Det gör man hos Skatteverket, antingen via deras e-tjänst eller via en blankett. Att vara arbetsgivare innebär mer pappersarbete inte bara initialt, utan varje månad, då man månadsvis måste redovisa de löner och förmåner som har betalats till den anställda, den inkomstskatt som har dragits av och de arbetsgivaravgifter som har betalats in.

När man väl har kommit så långt att man överväger vilken av de som ansökt till tjänsten som man vill anställa, finns det en mängd faktorer att ta hänsyn till. Förutom den mest uppenbara, nämligen kompetensen, är till exempel personkemi en viktig faktor. Det gäller särskilt om man bara kommer att ha en anställd, vilket gör att man kommer att umgås mycket på tu man hand – det är med andra ord viktigt att man kommer överens.

Förutom kostnaden att ha en anställd finns det också flera andra saker man måste beakta innan man avgör om det är lönsamt att ha en anställd eller inte. Man måste till exempel tänka på att en anställd har rätt till 80 procent av sin lön under sjukdom, att den anställde kanske vill ha semester på tider som inte passar företagets verksamhet och att de har rätt att ta tjänstledigt för att studera.  Om man behöver frigöra kapital initialt för att ha råd att anställa, och man har fakturor som ligger obetalda sedan länge, kan det vara en bra idé att vända sig till ett företag som Intrum för att få hjälp med inkasso.

Reply

mts_wordx